DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Schiet op met aanvraag vergunning voor buitenschietbanen

Schiet op met aanvraag vergunning voor buitenschietbanen

De beoordeling en berekening van schietlawaai van buitenschietbanen is veranderd. Op verzoek van het RIVM zocht DGMR naar een alternatieve beoordelingsmethode. Die vonden we in de toegepaste methode voor industriegeluid, een redelijk alternatief vindt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor buitenschietbanen wordt het tijd om in actie te komen.

Schietlawaai van buitenschietbanen

Passende milieuvergunning

Omdat het overgangsrecht op 1 januari 2021 afloopt, moeten veel buitenschietbanen in actie komen voor een passende milieuvergunning. De alternatieve methode helpt ze daarbij. Een vergunningsaanvraag kent standaard een doorlooptijd van 26 weken. Dit kan zomaar uitlopen. Het is dus verstandig om tijdig te beginnen.

Beoordelingsfouten voorkomen

Het berekenen van het geluid van schietbanen voor recreatieve of sportieve doeleinden is niet vergelijkbaar met een normaal industrieel bedrijf of een sportvereniging. Ook extra toeslagen voor de beoordeling van de rekenresultaten maakt het lastig om de geluidsbelasting te bepalen. Denk aan invloeden als de hoorbaarheid van een schot, het laagfrequente aandeel en schieten op zondag. Al deze parameters verwerkte DGMR in software om fouten in het bepalen van de toeslagen, en daarmee de geluidsbelasting, te voorkomen. Dit pakket sluit direct aan op onze Geomilieu-software.

Passende oplossing

Omdat vergunningstrajecten vaak meer dan een half jaar duren, klopten schietverenigingen uit Ruurlo en bijvoorbeeld Haaksbergen bij DGMR aan om hen te helpen bij een nieuwe vergunning. Veelal kunnen buitenschietverenigingen maatregelen treffen om een vergunning voor de gewenste situatie te krijgen. Zo kunnen ze wallen/schermen plaatsen, geluidsarme patronen gebruiken, de baanrichting aanpassen of in het uiterste geval het aantal schoten naar beneden bijstellen. DGMR kent de verschillende oplossingen en kan per vereniging de meest optimale adviseren. Met ons advies wordt de doorlooptijd van uw vergunningsaanvraag verkort.

Maak kennis met ons

Onze 200 experts willen de beste in hun vak zijn. We gaan niet de gebaande paden, maar zoeken de grenzen van mogelijkheden op. We vertellen u graag wat we voor u kunnen betekenen.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.