DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Opmars balansventilatie dankzij warmtepomp

Opmars balansventilatie dankzij warmtepomp

Het opheffen van de aansluitplicht op aardgas heeft niet alleen consequenties voor het verwarmingssysteem.

Het opheffen van de aansluitplicht op aardgas heeft niet alleen consequenties voor het verwarmingssysteem. Uit onderzoek van online trendwatcher Bouwtrend blijkt dat de toename van het aantal warmtepompen leidt tot een duidelijke opmars van balansventilatiesystemen. Dit blijkt uit de analyse van de energieprestatieberekeningen van meer dan 85.000 nieuwbouwwoningen uit 2017 en 2018.

Verschuiving

Traditioneel worden de meeste nieuwbouwwoningen voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Dit systeem brengt buitenlucht via toevoerroosters de woning binnen en voert de vervuilde binnenlucht mechanisch af. Het belangrijkste alternatief voor mechanische ventilatie is balansventilatie. Deze vorm van ventilatie regelt zowel de toevoer als de afvoer van ventilatielucht mechanisch.

Uit analyse van de energieprestatieberekeningen uit de eerste maanden van 2018, blijkt dat het aandeel mechanische ventilatie en balansventilatie vrijwel gelijk ligt. In totaal gaat het om analyse van ruim 31.000 woningen. In de berekeningen van 54.000 nieuwbouwwoningen uit 2017 was 60 procent nog voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem ten opzichte van 40 procent balansventilatie.

Logische verklaring

Het groeiend aandeel van balansventilatie wordt grotendeels veroorzaakt door de toename van het aantal warmtepompen. De warmtepomp is het meest gekozen verwarmingssysteem als alternatief voor de traditionele gasketel. In 75 procent van de gevallen wordt de toepassing van een warmtepomp gecombineerd met balansventilatie. Naar verwachting zet deze trend zich door aangezien nieuwbouwwoningen in toenemende mate gasloos worden.

De reden voor het combineren van een warmtepomp met balansventilatie is de mogelijkheid tot warmteterugwinning bij het merendeel van de balansventilatiesystemen. Door het voorverwarmen van de ventilatielucht hoeft de warmtepomp minder vermogen te leveren om de woning op temperatuur te houden. Bovendien beperkt balansventilatie comfortklachten als gevolg van koude luchtstromen (koudeval).

Onderbouwde uitspraken

Analyse van de energieprestatieberekeningen die verplicht moeten worden opgesteld voor de bouwaanvraag van nieuwbouwwoningen maakt deze trend zichtbaar. In deze berekening staat gedetailleerd aangegeven hoe goed de woning is geïsoleerd, hoe de woning wordt verwarmd en geventileerd.

In 95 procent van de gevallen stelt de bouw- en installatiesector deze berekening op met gespecialiseerde software van DGMR of Uniec 2. Bouwtrend ontsluit de informatie uit deze berekeningen. Door de gegevens te combineren kunnen onderbouwde uitspraken worden gedaan over de trends en ontwikkelingen in de Nederlandse nieuwbouwsector.

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!