DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Nieuw instrument toetst brandveiligheid aluminium vliesgevels

Nieuw instrument toetst brandveiligheid aluminium vliesgevels

Op 20 januari jl. studeerden Karlijn van den Elzen en Chiel Raaijman af op de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN). Ze deden onderzoek naar een methode om de brandveiligheid van aluminium vliesgevels te toetsen tijdens het ontwerp.

Karlijn en Chiel met hun ontwerpinstrument om brandveiligheid aluminium vliesgevels te toetsen

Beter voorspellen

In samenwerking met Blitta leverde dit onderzoek een eerste opzet van een ontwerpinstrument op. Engineers van gevelbouwers kunnen dit gebruiken om onder andere de brandklasse van aluminium stijl- en regelwerk of elementengevel te voorspellen. Behalve een toets van de brandklasse beoordeelt het instrument ook onderdelen voor branddoorslagtrajecten langs en door de gevel.

Het ontwerpinstrument levert formeel geen bewijs op dat aan de brandveiligheidseisen voldaan wordt. Toch is het een grote stap vooruit om beter te voorspellen of aluminium vliesgevels bij beproeving aan de eisen voldoen. Wij gaan het instrument inzetten voor onze adviezen en samen met Blitta doorontwikkelen.

Beide studenten kregen van de HAN voor hun inspanning een welverdiende 8 als eindcijfer.

Geveltechniek

Geveltechniek | gevel advies | DGMR

Gevels, glasdaken en gebruiksdaken maken een gebouw onderscheidend. Niet alleen door een karakteristiek ontwerp, maar ook door geveltechniek met oplossingen die zorgen voor gezondheid, comfort en veiligheid in het gebouw. Met voor duurzaamheid een zo laag mogelijke footprint voor het milieu.

Geveltechniek | gevel advies | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.