DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Licht heeft positief effect op temperatuurbeleving

Licht heeft positief effect op temperatuurbeleving

Vorige week promoveerde Marije te Kulve aan de Universiteit Maastricht op haar proefschrift “Interacties tussen de perceptie van licht en temperatuur”. Uit haar studie blijkt dat comfortabele verlichting een positief effect heeft op de temperatuurbeleving en dat de kleur en intensiteit van de verlichting van invloed zijn op alertheid en gezondheid.

Meer temperatuurvariatie

Marije te Kulve, adviseur bij bba binnenmilieu, onderzocht het effect van verlichting op de lichaamstemperatuur, de temperatuurbeleving en alertheid bij jonge gezonde vrouwen. Nu uit haar promotieonderzoek blijkt dat het effect positief is, kan slimme verlichting in kantoorgebouwen leiden tot meer temperatuurvariatie en daardoor ook tot een gezonder binnenklimaat en een zuiniger energieverbruik.

Perceptie van temperatuur

Tegenwoordig brengen we tot wel 90 procent van onze tijd binnen door. Daardoor staan we niet meer bloot aan de variaties in licht en temperatuur die buiten gelden. In gebouwen is de temperatuur vaak constant, waardoor we weinig blootgesteld worden aan variaties in temperatuur. Eerder onderzoek toonde al aan dat variaties in temperatuur de energiestofwisseling van het lichaam stimuleren. Naast voeding en inspanning doet dus ook onze omgeving ertoe bij de bestrijding en preventie van overgewicht en daaraan gerelateerde ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten. Het promotieonderzoek van Marije laat nu zien dat licht de perceptie van temperatuur door het lichaam beïnvloedt.

Energie-efficiëntie

Om het binnenmilieu in gebouwen te reguleren, gaat gemiddeld tot wel 50% van het totale energieverbruik op aan verwarmen en koelen. Als de binnentemperatuur wat meer zou variëren met de buitentemperatuur, dan scheelt dat op het energieverbruik en heeft dit een positief effect op de gezondheid. Verlichting kan zo helpen om de temperatuurbeleving van de kantoorgebruikers te beïnvloeden en alertheid te verhogen.
LED-lichtsystemen, die vanwege energie-efficiëntie steeds vaker worden toegepast, kunnen hieraan bijdragen, omdat ze de mogelijkheid bieden om dynamische lichtcondities te creëren waarbij het spectrum en de intensiteit gevarieerd kan worden.

Meer weten over licht in combinatie met temperatuur? Kijk op de website van dochteronderneming bba binnenmilieu of neem contact op met Marije te Kulve.

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.