DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Levendige nieuwe omgeving Koninginnelaan Nijmegen

Levendige nieuwe omgeving Koninginnelaan Nijmegen

Een nieuwbouwplan inpassen op een plek met geluid van wegen en spoor aan de rand van het centrum van Nijmegen. De uitdaging is balans te vinden tussen een levendig gebied en een goed woonklimaat. Samen met opdrachtgever Van Herk Groep, ontwikkelaar NEOO, WRK architecten en gemeente Nijmegen creëerde DGMR een aantrekkelijk en groen gebied, waar ruimte is voor wonen en bedrijvigheid.

Render van de nieuwbouw tussen stationsplein en Koninginneweg Nijmegen Visual: Parallel

Slim inpassen

Het plangebied langs de Koninginnelaan in Nijmegen is een aantrekkelijke plek. Het centrum is dichtbij en het OV is om de hoek. Voor NEOO en de gemeente Nijmegen aanleiding om hier 452 woningen, een 154 kamer tellend shortstayhotel en horeca en commerciële ruimtes te ontwikkelen. Op welke manier kun je deze functies slim inpassen, zodat bewoners straks geen last hebben van de bedrijfsactiviteiten en van het drukke verkeer in de omgeving?

Onze adviseurs milieu dachten in het ontwerpteam na over de plaats van het hotel, van het buitenterras, van het laden en lossen en van de woningen. Zodat ze zo weinig mogelijk last van elkaar hebben, maar wel zorgen voor een levendige en aantrekkelijke plek om te verblijven. Niet alleen in de woningen zelf, maar ook in de parkachtige binnentuin. Daarbij waren niet alleen onze milieuadviseurs betrokken, maar ook adviseurs voor (steden)bouwfysica en trillingen.

Langdurig gebruik

Naast de juiste positionering van de verschillende functies hebben we aandacht aan de gevels besteed. Een geluidsluwe zijde, geluiddempende roosters voor ventilatie en goede geluidsisolatie in de woningen zorgen voor comfortabele ruimten. Ook buiten, want de binnentuin is ook geluidsluw gemaakt. Daarnaast zorgden we ook dat bewoners en bezoekers veilig kunnen verblijven in de woningen, het hotel en het restaurant.

Met oog voor elkaars belangen realiseerden NEOO, WRK architecten en DGMR samen met de gemeente dit plan. Niet alleen de realisatie van het plan is belangrijk, maar ook de belevingswaarde in de toekomst. Dat is de aandacht die we geven aan sociale duurzaamheid en nieuwbouw die gericht is op langdurig en comfortabel gebruik.

 

Overzicht van nieuwbouw Koninginneweg Nijmegen langs het spoor
Visual: Parallel

Samenwerkende partners

De ontwikkeling van Koninginnelaan in Nijmegen is een samenwerking tussen Van Herk Groep, NEOO, gemeente Nijmegen, WRK Architecten, Van der Vorm Engineering, Techniplan, Peutz, Adviesgroep Bba Zo, Loos van Vliet, Frontwise Facades, Parallel, VDNDP, ABO Milieuconsult, Bureau Bouwkunde, Hemwood, Crux Groep, Portaal en DGMR.

Onze adviseurs

Herman Jager

Specialist Milieu

Ron de Jonge

Adviseur Bouwfysica en akoestiek

Milieu

Milieu advies | DGMR | Milieu-advies

Ons milieuadvies is er in belangrijke mate op gericht de verschillen in cultuur en belangen te overbruggen door een juiste mix van procesmatige begeleiding, beleidsontwikkeling en een goede technische uitwerking in de planvorming.

Milieu advies | DGMR | Milieu-advies

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.