DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Afstudeerder maakt bepalen kwaliteit van wegdek makkelijker

Afstudeerder maakt bepalen kwaliteit van wegdek makkelijker

Afstudeerder Kris van der Riet onderzocht een goedkope oplossing om snel en eenvoudig de kwaliteit van wegdekken te meten. De student van de Haagse Hogeschool bedacht tijdens zijn afstudeerstage bij DGMR een goedkoop meetsysteem dat onder auto’s bevestigd kan worden.

Kris van der Riet met afstudeeronderzoek naar eenvoudig meetsysteem voor kwaliteit van wegdek

Onderhoud voorspellen

Een goedkoop meetsysteem stelt een wegbeheerder in staat om een heel wagenpark ervan te voorzien, zodat snel een groot wegennet in kaart gebracht kan worden. Wanneer de auto’s door Nederland rijden, kunnen ze veranderingen in het wegdek snel waarnemen. Wegbeheerders kunnen hierdoor de kwaliteit bepalen, onderhoud voorspellen en in een vroeg stadium gericht actie ondernemen.

DGMR en de Haagse Hogeschool waren onder de indruk van dit onderzoek. Een meetsysteem van nog geen 100 euro kan wegbeheerders een stap verder brengen in hun onderhoud aan wegen. Door slim gebruik te maken van auto’s die veel op de weg zitten, kan een groot deel van Nederland gemonitord worden. Kris ontving voor zijn afstudeeronderzoek een 9.

Trillingen

In een vervolgonderzoek wordt bepaald of de toevoeging van trillingsmetingen aanvullende gegevens kan opleveren over zettingen rond bruggen en uitzetvoegen. Op deze manier kan niet alleen de staat van de asfaltlaag bewaakt worden, maar ook de staat van de onderliggende structuur.

Onze adviseurs

Mark Bakermans

Senior adviseur Industrie, Verkeer en Milieu

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.