DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Duurzaam en toekomstbestendig havenbeleid

Duurzaam en toekomstbestendig havenbeleid

Hoe kunnen havenbedrijven duurzaamheid strategisch invullen? Op 3 juni organiseerde de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens (NVB) hierover voor haar leden de succesvolle masterclass Duurzaam en Toekomstbestendig Havenbeleid (DTH). De NVB wordt daarbij begeleid door DGMR en Movares.

Masterclass over duurzaamheid bij binnenhavens.

Duurzaamheid voor binnenhavens

Uit onderzoek blijkt dat binnenhavens behoefte hebben aan een eenduidige en praktische aanpak om een duurzaam havenbeleid te ontwikkelen. Dat begint bij de vraag: wat is duurzaamheid? Maar ook: waarom is een duurzaam havenbeleid van belang en hoe breng je dat in praktijk? Johan Venema (DGMR), Bart Bouwens en Duuk van der Meer (Movares) gaven een uitgebreide toelichting op het thema en koppelden hieraan onderwerpen als energietransitie, klimaat, vervoersmanagement, milieu en externe veiligheid. Ook ontwikkelen ze een handreiking en tooling om duurzaamheid in de praktijk vorm te geven. De havens van Wanssum en Roermond gaan binnenkort de handreiking en tooling als eerste in de praktijk testen.

DGMR en Movares maken onderdeel uit van de NVB-werkgroep die het thema Duurzaam en Toekomstbestendig Havenbeleid verder invult. Als uitwerking van één van de strategische agendapunten 2020-2025 van de NVB. Een van de resultaten uit deze werkgroep was de masterclass van 3 juni jl. De handreiking die DGMR en Movares ontwikkelen, richt zich op de duurzaamheidsdoelstellingen die binnenhavens kunnen nastreven. De huidige status van binnenhavens op het gebied van duurzaamheid wordt met een tool meetbaar en inzichtelijk gemaakt. Deze handreiking en tooling anticiperen op de komst van de Omgevingswet.

In het najaar en rond de jaarwisseling komen er opnieuw bijeenkomsten om binnenhavens te informeren over de voortgang van de duurzame ontwikkeling.

Onze adviseurs

Gerard van Kempen

Strategisch adviseur Milieu en ruimte

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.