DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/De groene loper uit

De groene loper uit

De onlangs geopende Groene Loper in Maastricht is een verblijfsgebied dat dankzij de inzet van DGMR ook wat betreft geluid en lucht comfortabel is

De onlangs geopende Groene Loper in Maastricht is een verblijfsgebied dat dankzij de inzet van DGMR ook wat betreft geluid en lucht comfortabel is.

Door in het hart van de 2,3 kilometer lange Groene Loper een beeld te onthullen, opende Koning Willem-Alexander vorige week symbolisch het nieuwe gebied voor bewoners, wandelaars en fietsers. De ondertunneling van de A2 zorgt voor deze nieuwe functie. Een van de unieke eigenschappen van dit plan: lucht en geluid. ‘De luchtkwaliteit en geluidhinder blijven duurzaam binnen de normen zonder hinderlijke schermen of kwetsbare technologische kunstgrepen.’

Versprongen tunnelmonden

Aan de basis van de oplossingen voor lucht en geluid staat DGMR. Omdat aannemer Ballast/Strukton in de ontwerpfase veel vrijheid kreeg, konden de twee thema’s vanaf de start worden meegenomen. Hierdoor ontstond een integraal ontwerp dat bijvoorbeeld leidde tot versprongen tunnelmonden en flats die niet direct aan de ontsluitingswegen staan. Dit scheelt respectievelijk in concentraties van vervuilde lucht en in verkeersgeluid.

Computersimulatie

DGMR berekende voor de woningen de lucht- en geluidkwaliteit en bekeek ook voor de scholen die in de buurt staan hoeveel beter de situatie wordt. De luchtverspreiding uit de tunnelmonden werden met computersimulatie in kaart gebracht en (natuurlijke) geluidschermen kregen de juiste plek. Ook gedurende de werkzaamheden bedacht DGMR tijdelijke maatregelen om verslechtering van de situatie voor bewoners tegen te gaan. Opmerkelijk is dat, mede door de nadrukkelijke aandacht voor geluid en luchtkwaliteit bij de inritten, er nauwelijks bezwaar kwam tegen de plannen en werkzaamheden.

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!