DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Colleges stellen Leidse Ringweg Noord vast

Colleges stellen Leidse Ringweg Noord vast

De gemeenteraden van Leiden en Leiderdorp zijn aan zet nu de colleges van beide gemeenten het Kaderbesluit Leidse Ring Noord onlangs vaststelden. Binnen het projectteam was DGMR voor geluid en luchtkwaliteit betrokken bij de actualisering van dit besluit.

Plattegrond van Leidse Ring Noord Bron: gemeente.leiden.nl

Quick scan

De Leidse Ring Noord is een onderdeel van de ringweg die de regio bereikbaar en leefbaar moet houden. Al het verkeer dat rond Leiden en Leiderdorp rijdt, zorgt voor minder verkeer in het centrum en in woonwijken. De ringweg gaat gebruik maken van bestaande wegen, maar deze hebben een opwaardering nodig om meer verkeer te kunnen verwerken. Om te beoordelen wat dit voor de directe omgeving betekent, schakelden de twee gemeenten DGMR in. Met een quick scan van geluid en luchtkwaliteit brachten we het hele traject in kaart op basis van recente verkeerscijfers.

Het geactualiseerde kaderbesluit vervangt het kaderbesluit uit 2016 dat uitging van verkeerscijfers die toen golden. Dat vraagt nu om een andere oplossing met dubbele rijbanen, waarvoor DGMR opnieuw onderzoek deed. Eerst met de quick scan en daarna zijn de uitkomsten getoetst op geluidhinder en luchtkwaliteit. Zodat eventuele problemen vroegtijdig aangepakt kunnen worden. Leiden en Leiderdorp investeerden veel in overleg met bewoners, ondernemers en belangenorganisaties. We ondersteunden de gemeenten met toelichtingen op hun informatieavonden.

Wanneer de gemeenteraden in november groen licht geven, volgen voor de zomer van 2020 de uitvoeringsbesluiten.

Onze adviseurs

Mark Bakermans

Senior adviseur Industrie, Verkeer en Milieu

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.