DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Bouwtrend op BNR Radio

Bouwtrend op BNR Radio

De meest recente cijfers van Bouwtrend laten zien dat bijna 40.000 nog te bouwen huizen toch een CV-ketel krijgen. Aanleiding voor BNR Radio om over deze analyse door te praten met collega Jourdain Martens. “Ondanks dat de vergunningen er liggen, is van alle partijen daadkracht nodig  om toch te kiezen voor de warmtepomp.”

www.bouwtrend.nl

Toekomstige kosten

Voordat gasloos bouwen per 1 juli 2018 inging, zag Bouwtrend een stijging van het aantal bouwvergunningen mét gasaansluiting. In de komende periode gaan deze 40.000 huizen nog gebouwd worden. De reden hiervoor is duidelijk, meent Bouwtrend. Voor rijwoningen is het lastig om halverwege het ontwerpproces nog te switchen van een gasketel naar een warmtepomp. Dat vraagt ontwerpwijzigingen en hogere stichtingskosten.

Fragment Bouwtrend op BNR Radio

Jourdain Martens pleit ervoor om de omslag te maken, omdat ze op termijn toch van het gas af moeten. BNR Radio is nieuwsgierig wie voor de toekomstige kosten moet opdraaien. “Ik ben bang dat de kosten bij de koper komen te liggen, maar dat is niet wenselijk”, reageert Martens. Hij vindt echter dat de overheid hierin haar verantwoordelijkheid moet nemen en een financiële compensatie moet geven.

Warmtepomp in opmars

Hoopvol is dat Bouwtrend ziet dat het gasbeleid van Wiebes in de nieuwbouwsector toch z’n vruchten begint af te werpen. Het schrappen van de gasaansluitplicht per 1 juli 2018 leidt tot een forse daling van het aantal nieuwbouwprojecten met een gasketel. Vooral de warmtepomp is in de maanden juli en augustus met een duidelijke opmars bezig, zo meldde Bouwtrend afgelopen september.

Bouwtrend analyseert de energieprestatieberekeningen die verplicht moeten worden opgesteld voor de bouwaanvraag van nieuwbouwwoningen. In 95 procent van de gevallen stelt de bouw- en installatiesector deze berekening op met gespecialiseerde software van DGMR of Uniec 2.

Onze adviseurs

Richard Schmidt - DGMR Software

Richard Schmidt

Directeur software

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.