BIM is de afkorting van Building Information Model of Bouwwerk Informatie Model. Dit is een digitaal model waarin het bouwontwerp in objecten is weergegeven. Alle data die bij het gebouw en de objecten horen staan hierin. Zo koppel je geometrie en informatie over de onderdelen van een gebouw aan elkaar. BIM modelling is in te zetten om informatie tussen verschillende bouwpartners op een eenduidige manier uit te wisselen en samen te werken. Zo is het mogelijk te ontwerpen en uit te voeren voordat er echt gebouwd wordt. Het doel hiervan is om de kwaliteit in het uitvoeringsproces te bewaken en te verbeteren. Tegenwoordig staat BIM ook wel voor Building Information Management, een bredere manier van kijken naar het onderwerp.

DGMR ontwikkelde de afgelopen jaren een methode om een losstaand BIM model te creëren in Revit, het DGMR aspectmodel.  Hiermee besparen alle partners tijd en zijn fouten te voorkomen. In dit BIM model zijn alle eisen uit onze adviesdiensten bouwfysicaakoestiekbeveiligingbrandveiligheid en duurzaamheid grafisch weergegeven. Deze legt de ontwerppartner 1-op-1 over zijn eigen model in een gezamenlijk 3D BIM model. Hierdoor is te zien aan welke eisen de objecten uit het model van de opdrachtgever moeten voldoen. Deze informatie is dan voor alle partners zichtbaar en bruikbaar. Hierdoor is het mogelijk beter en sneller te bouwen en het proces goedkoper en efficiënter te maken.

Ten opzichte van het eerdere werken met 2D zijn er vele voordelen. Met 3D is per vlak te zien welke eisen gelden (dus niet per se voor een hele wand bijvoorbeeld). Bij een stapeling van eisen zoals brand en rook ontstaan in de uitvoering zo minder vragen over welke eis precies waar geldt.

Bim scheidingen in 3d model

4. Meerdere eisen op een muur en plafond in verschillende kleuren weergegeven.

Ons model met adviezen is samen te voegen met de modellen van alle ontwerppartners die ook in het BIM-model werken. Zo is ons advieswerk op één plek verwerkt en kunnen alle ontwerppartners gemakkelijk en snel herleiden welke eisen er gelden. De ontwerppartners kunnen dit vervolgens met elkaar clashen om te bepalen welk element een bepaalde prestatie moet leveren. Wij merken nu in de praktijk dat dit goed werkt en veel voordelen oplevert. Doordat alles voor iedereen zichtbaar en goed uitlegbaar is ontstaat duidelijkheid. Dit scheelt de ontwerpende en uitvoerende partijen veel tijd en uiteindelijk ook kosten.