Een goede klimaatadaptatiestrategie is maatwerk. Ieder gebouw, ieder gebied en ieder ontwerp is anders. DGMR helpt graag met advies over klimaatadaptatie. Zo werken we samen aan een leefbare wereld.

Maatregelen waar je aan kunt denken zijn: het verplaatsen van kwetsbare infrastructuur (bijvoorbeeld elektra en ICT) naar veilige hoogte. Het creëren van koele en groene plekken door inpassing van groen en water in het ontwerp van het terrein of het gebouw. Toepassingen van oplossingen om water sneller te infiltreren in de bodem of langer vast te houden in het gebied, zodat de riolering niet overbelast raakt (bijvoorbeeld infiltratiekratten, minder of doorlatende verharding).

Wat is klimaatadaptatie? Klimaatadaptatie is het aanpassen aan veranderingen in het klimaat. Zo zijn er steeds hogere temperaturen, meer extreme regenbuien, meer overstromingen en meer droogte. Hiertegen zijn maatregelen nodig om mens en natuur te beschermen. Bijvoorbeeld het bouwen van sterke huizen die bestand zijn tegen extreem weer, het slim omgaan met water en het verduurzamen van de landbouw.

Klimaatadaptief of klimaatbestendig bouwen is eigenlijk een strategie om de weerbaarheid van zowel gebouwen als samenlevingen beter te maken terwijl onze klimaatomstandigheden veranderen. Het gaat om een totaalaanpak die als doel heeft zowel mens als milieu te beschermen. Dit is niet alleen van belang bij bouwen maar ook zeker bij gebiedsontwikkeling.

Een van de effecten van klimaatverandering is dat de biodiversiteit achteruitgaat en dat ecosystemen worden verstoord. En tegelijkertijd helpt een grote biodiversiteit om klimaatverandering te beperken. Het versterken van de biodiversiteit draagt dus bij het tegengaan van de effecten van klimaatverandering. Het is dus belangrijk om dit bij ieder plan mee te nemen. Natuurinclusief bouwen en ontwikkelen betekent dat er bewust ruimte voor biodiversiteit wordt gecreëerd op, aan of in het gebouw of de omgeving, zodat er meer diverse planten- en diersoorten kunnen leven. Bomen, groen en water zorgen ervoor dat er ruimte is voor deze planten en dieren. En ook dragen bomen, groen en water vaak bij aan de oplossingen tegen droogte, hitte of overstromingen, doordat bijvoorbeeld schaduw wordt gecreëerd, water wordt opgevangen, geïnfiltreerd en (langer) vastgehouden. Veelal wordt dit ook een prettiger plek om te verblijven.

Voor de verandering naar de Omgevingswet zijn de concrete eisen nog in ontwikkeling. Bij DGMR helpen wij nu al klanten zich voor te bereiden op de nieuwe Omgevingswet. Wanneer de Omgevingwet van kracht gaat, komen het gemeentelijk beleid en het waterschapsbeleid op het gebied van klimaat in de omgevingsvisie en het omgevingsplan van de gemeente te staan. De precieze afspraken hierover zijn nu nog niet duidelijk.