Circulair paviljoen The Green House

Als onderdeel van de herontwikkeling van de Knoopkazerne in Utrecht ontstaat The Green House, een circulair paviljoen van zo'n 1.000 vierkante meter horecagelegenheid.

De uitdaging

Hoe creëer je een gebouw dat vijftien jaar kan staan, maar vervolgens net zo eenvoudig afgebroken en elders opgebouwd kan worden? Of waarvan alle materialen op allerlei manieren hergebruikt kunnen worden? De opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf was de aanleiding voor deze vragen. Cepezed ontwierp het gebouw. Opdrachtnemers Ballast Nedam, Strukton en Albron namen de handschoen op om een circulair paviljoen neer te zetten. Om ervaring op te doen met deze vernieuwende manier van bouwen, om een voorbeeld te zijn voor andere bouwprojecten en als broedplaats van circulariteit. Want ook de bezoekers van de horecagelegenheid moeten inspiratie kunnen opdoen. Voor hun eigen woning bijvoorbeeld. 

De oplossing

De renovatie van De Knoop leverde materialen op die gebruikt zouden kunnen worden. En ook van andere locaties waren materialen beschikbaar. Hoe kunnen Strukton en Ballast Nedam dit toepassen bij de opbouw van het paviljoen? DGMR woog de voorzieningen vanaf het begin steeds af. Het gaat namelijk niet alleen om duurzaamheid, maar ook om het comfort en de veiligheid van de bezoekers aan The Green House.
Een circulaire oplossing is de herbruikbare vloerverwarming. Op de begane grond is deze in een zandbed gelegd boven op een goed isolatiepakket, afgewerkt met hergebruikte bestrating. Op de bovenverdieping ligt het demontabele vloerverwarmingssysteem op hergebruikte betontegels, die gedragen worden door een prefab houten vloerconstructie. Niet alleen voor een aangename temperatuur, maar ook voor minder contactgeluid. De akoestisch geperforeerde dakplaten zorgen voor een goed akoestisch comfort; een extra verlaagd plafond is daardoor niet nodig.
De gevel van The Green House is ook demontabel, door prefab houtskeletbouw toe te passen. Deze elementen zorgen voor een goede isolatie. En glaspanelen aan de gevel, afkomstig van de Knoopkazerne, maken het geheel af. Aan de zuidkant van het gebouw is een standaard kas neergezet. Dit standaard systeem fungeert niet alleen als buffer voor een goed klimaat in het gebouw, maar is daarmee ook energiebesparend. En de horecagelegenheid richt het in als een professionele kas met gestapelde bakken om groenten en kruiden te kweken. Voor irrigatie van deze kruiden en groenten gebruiken ze regenwater.
Door The Green House aan te sluiten op de warmte- en koudeopwekking, uit te gaan van een compact hoogwaardig geïsoleerd ontwerp en de toepassing van PV-panelen is sprake van een energieneutraal gebouw.

De meerwaarde

Als je zoals Ballast Nedam, Strukton en Albron voorop wilt lopen in circulair denken, dan moet je zelf én het bouwteam een keer door het hele proces heen. Dat leerproces is alleen al waardevol voor iedereen. De adviseurs van DGMR hielpen vanuit bouwfysica het team door ze concreet inzicht te geven in de mogelijkheden. De initiatiefnemers beschikken nu over een demontabel en daarmee toekomstbestendig voorbeeld. Een broedplaats die niet alleen andere bouwpartijen moet aantrekken, maar ook aantrekkingskracht heeft om er met plezier te vergaderen en wat te eten en te drinken. Daarmee wordt het terrein van de voormalige Knoopkazerne een gebied met belevingswaarde.

 

Gerelateerde informatie

 

Circulair paviljoen The Green House Utrecht | DGMR
Circulair paviljoen The Green House Utrecht | DGMR