Energy Academy Europe

Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelde de Energy Academy Europe voor onderzoek en onderwijs op het gebied van duurzame energietransitie. Het gebouw huisvest dit onderzoek en onderwijs, maar straalt ook energiezuinigheid en duurzaamheid uit, onder meer door maar liefst 4.000 m2 PV-panelen die op het schuine dak liggen.

De uitdaging

Wanneer de focus ligt op duurzame energie, dan hoort daar onlosmakelijk een duurzaam en energiezuinig gebouw bij. Maar hoe vul je dit als opdrachtgever in? Een ambitie moet gaan leven en een concrete uitwerking krijgen in een programma van eisen. Op zo’n manier dat hierin een heel ontwerpteam kan worden meegenomen en uitgedaagd. Zodat er uiteindelijk een iconisch gebouw ontstaat met een uitstraling die verder reikt dan Nederland. En uiteraard een comfortabele plek om te studeren, te onderzoeken en te werken. En elkaar te inspireren om de internationale energievoorziening geschikt te maken voor de volgende generaties.

De oplossing

Allereerst legde DGMR samen met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de basis voor de concrete ambities. Energy Academy Europe (EAE) moest een icoon van duurzaamheid worden, energiezuinig en zelfs energieleverend zijn en middelpunt worden van energieonderzoek. Op basis van dit technische programma van eisen is het ontwerpteam uitgedaagd met één integraal ontwerp te komen van een duurzaam en energiezuinig gebouw. 
Als lid van het ontwerpteam adviseerde DGMR over bouwfysica, akoestiek, duurzaam bouwen, brandveiligheid, trillingstechniek en BREEAM. Zo is het gebouw, naast de regulieren duurzame installaties, ook voorzien van natuurlijke ventilatie om te kunnen besparen op de ventilatie-energie. Dit onderdeel is namelijk heel lastig verder te verbeteren zonder bijzondere oplossingen. Om dit te laten functioneren kreeg EAE een wintertuin, een gangenstelsel onder in het gebouw en een zonneschoorsteen voor de luchtcirculatie. Mechanische ventilatie komt alleen in actie als het nodig is. Deze unieke vorm van hybride ventilatie is nog niet eerder toegepast.
Ook besteedde DGMR veel aandacht aan een luchtdichte gevel, waardoor weglekken van energie voorkomen wordt. In een gebouw met een groot atrium en natuurlijke ventilatie was dit een stevige uitdaging. Dat de luchtdichtheid onder de Passiefbouwen-norm uitkwam, mag een bijzondere prestatie genoemd worden. Ook de energiepost verlichting konden we terugdringen door het daglicht zo optimaal mogelijk het gebouw te laten binnenkomen. Zelfs met pv-panelen op het dak die zonne-energie opvangen in een driedimensionaal raster.
Alle oplossingen bij elkaar zorgden uiteindelijk voor een duurzaamheidsscore van BREEAM Outstanding. De Energy Academy Europe won zelfs de Internationale BREEAM Award 2017 in de categorie Mixed User.

De meerwaarde

De uitdaging die vanuit een duidelijke ambitie bij het ontwerpteam is neergelegd, leverde de Rijksuniversiteit Groningen een uiterst energiezuinig en duurzaam gebouw op. Doordat het gebouw geen energie gebruikt, levert dit een flinke besparing voor de opdrachtgever op. Daarnaast geven studenten en medewerkers aan dat de EAE ook een comfortabel gebouw is met veel daglicht, een goede akoestiek en een aangenaam klimaat. 
De waaiers van PV-panelen op het schuine dak en het hout aan de gevel van de EAE geven het gebouw een uitstraling van energiezuinigheid en duurzaamheid. Alle oplossingen samen maken van het gebouw een icoon. Dit wordt extra onderstreept nu het UN Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) de EAE uitzocht om zich in 2018 in het gebouw te vestigen.

 

Gerelateerde informatie

 

Energy Academy Europe, pv-panelen | DGMR
Energy Academy Europe, laboratorium | DGMR
Energy Academy Europe, atrium | DGMR