De Kaap, Hoogeveen

Een parkeergarage, nieuwbouw van koop- en huurwoningen, parkvilla's en een locatie voor het Jannes van der Sleedenhuis met zorg-op-maat in het hart van Hoogeveen.

De uitdaging

De Kaap in Hoogeveen is een grootschalige nieuwbouwontwikkeling. WVG Ontwikkeling stond voor de opgave dit project te realiseren. Bij aanvang schakelde de ontwikkelaar DGMR in om antwoord te geven op drie hoofdvragen. Een parkeergarage ontwikkelen met 380 plaatsen is één, maar aan welke eisen moet deze nieuwe garage voldoen? Ook zijn er zorgappartementen in het plan opgenomen. Voor welke zorgvorm moeten ze een bouwvergunning aanvragen? En kan DGMR de architect helpen bij de hoofdontsluiting van het hoogste bouwblok? Naast dit maatwerk schakelde WVG Ontwikkeling DGMR uiteindelijk in voor advies over de brandveiligheid van het gehele nieuwbouwproject.

De oplossing

Parkeergarage
Op zoek naar de meest effectieve en economische vorm van brandbeheersing in de parkeergarage. DGMR zette enkele varianten naast elkaar en woog samen met de klant af wat de meest passende oplossing is. Dat bleek een concept op basis van een sprinkerinstallatie te zijn, waarbinnen het haalbaar was om één grote, open ruimte met veel glazen puien te creëren die ruimtelijk oogt. 
Om de parkeergarage te kunnen aanbesteden, stelde DGMR een uitgangspuntendocument op waarin de sprinkler-, brandmeld- en ontruimingsinstallatie is uitgewerkt. Ook het tekenwerk en een bestek verrichtten we. Daarnaast onderzochten en optimaliseerden we met Computational Fluid Dynamics (CFD) de luchtstromen in de parkeergarage om de ventilatiebehoefte zo klein mogelijk te houden. Ook brachten we in simulatiesoftware in beeld waar en met welke snelheid lucht het beste kan worden uitgeblazen.

Zorgvorm
Toen het project in 2008 startte, was net het Gebruiksbesluit gepubliceerd. Daarin werd voor het eerst in de Nederlandse wetgeving over verschillende soorten woonzorg gesproken. Omdat niet voor elke woonvorm duidelijk was wat er precies in De Kaap zou komen, koos DGMR in overleg met de klant voor een robuuste oplossing gericht op de toekomst. Zo kan in een later stadium altijd voor een hogere zorgvraag gekozen worden.

Ontsluiting woontoren
Eén trappenhuis ontsluit de hoogste woontoren in het plan met een bovenste verdieping op ongeveer 23 meter boven het maaiveld. DGMR ontwierp hiervoor samen met AAS architecten in Groningen en in overleg  met de brandweer een veiligheidstrappenhuis. Via twee vluchtroutes in dit trappenhuis kunnen bewoners de buitenlucht bereiken. Glazen lamellen sluiten de eigenlijke buitenbalkons af van de buitenlucht, ze gaan alleen bij brand open.

De meerwaarde

Bij De Kaap in Hoogeveen gaat het niet alleen om brandveilige oplossingen, maar ook om aandacht voor comfort en flexibiliteit. Daar zijn gebruikers van de parkeergarage, bestuurders van het Jannes van der Sleedenhuis en bewoners van de woontorens het meest mee gebaat. Ze kregen een omgeving die aangenaam is om te verblijven en het gevoel van openheid en mogelijkheden voor een hogere zorgvraag geeft.
Zo kwamen de glazen puien in de parkeergarage de openheid en ruimtelijkheid ten goede. Daarnaast bepaalde de de Europese rooknorm NEN-EN 1634-3 de daadwerkelijke lucht- en rookdichtheid van de constructie, waardoor geen kostbaar brandwerend glas nodig was. Ook in energieverbruik kan bespaard worden nu ventilatoren niet onnodig hoeven te draaien. En met het gericht uitblazen van lucht zijn grote schachten of de aanblik van grote schoorstenen op het dek voorkomen. 
De oplossingen in de woontoren geeft de bewoners het comfort dat ze door de glazen lamellen niet dagelijks door de buitenlucht hoeven. En door slim om te gaan met het ene trappenhuis, was een tweede trappenhuis overbodig zonder op veiligheid of comfort in te leveren. En de vrijgespeelde vierkante meters worden nu voor wonen benut.

 

Gerelateerde informatie

De Kaap, Hoogeveen - glas en bouw | DGMR
De Kaap, Hoogeveen - parkeergarage | DGMR
De Kaap, Hoogeveen - woontoren | DGMR