NOW Building op Park 20|20

De uitdaging

Hoe realiseer je voor het achtste gebouw op Park 20|20 duurzaamheid 2.0? Want de lat ligt hoog bij het eerste kantorenpark in Nederland dat volgens Cradle to Cradle (C2C) wordt ontwikkeld door Delta Development Group, VolkerWessels en Reggeborgh Groep. NOW Building is daarom door William McDonough + Partners en N3O ontworpen voor demontage (design for disassembly). Dit vraagt vanaf het ontwerpproces andere keuzes in (bouw)materialen en installaties en duurzame technische oplossingen. Want een goede score op BREEAM-NL was ook een vereiste, zodat NOW een volgend icoon van duurzaamheid op het nieuwe businesspark zou worden. 

De oplossing

Wanneer het moderne, transparante design samenvalt met de duurzame oplossingen in dit eerste multi-tenant gebouw op Park 20|20, dan ontstaat een toekomstbestendig gebouw. In het voorontwerp dacht DGMR daarom mee over de haalbaarheid van duurzaamheid 2.0, de toepassing van hout als hoofddraagconstructie en circulair bouwen. Het gebouw kent een constructie die gedeeltelijk van hout is. De buitengevel krijgt terracotta-elementen en de groene daken en gevels zorgen voor opname van koolstof dat het verkeer uitstoot. Ook de C2C-materialen in het interieur zijn zorgvuldig geselecteerd om de biodiversiteit, veiligheid en gezondheid van werknemers en bezoekers te bevorderen. Deze elementen waren gunstig voor de BREEAM-NL-score die we als expert begeleid hebben. Daarnaast bekeken we ook de mogelijkheden voor het behalen van een WELL Building Standard-certificaat.

De meerwaarde

NOW is een mooi voorbeeld van C2C-bouw en een toekomstbestendige werkplek. Alles binnen NOW Building draait om werkplezier, het stimuleren van creativiteit en innovatie en het ontzorgen van de verschillende bedrijven die zich in NOW zullen huisvesten. Onder andere de toepassing van ‘gezonde’, natuurlijke materialen in het interieur schept de voorwaarde om productief aan de slag de gaan. Sterker nog, volgens de maatlat van WELL Building Stardard is NOW een gezond gebouw. Dit geeft de gebouweigenaren een aantrekkelijker gebouw om te verhuren, omdat het (toekomstige) huurders een comfortabele werkomgeving biedt die de prestaties zal stimuleren. 

 

Gerelateerde informatie

 

NOW Building op Park 20|20 | DGMR
hoogste punt NOW Building op Park 20|20 | DGMR
locatie NOW Building op Park 20|20 | DGMR