DGMR/Actueel en kennis/Whitepapers/BENG geen inperking van ontwerpmogelijkheden

BENG geen inperking van ontwerpmogelijkheden

Architecten die ontwerpen volgens de komende BENG-regelgeving behouden hun ontwerpvrijheid. Dat blijkt uit een onderzoek van DGMR en TU Delft.

Energie-efficiënt ontwerpen met BENG | DGMR

Architecten die ontwerpen volgens de komende BENG-regelgeving behouden hun ontwerpvrijheid. Dat blijkt uit een onderzoek van DGMR en TU Delft. Wel moeten ze bij de eerste schetsen hebben nagedacht over energie-efficiënte maatregelen. De whitepaper hierover presenteert ook suggesties voor oplossingen die architecten helpen bij het halen van de BENG-eisen.

Creatief omgaan met omstandigheden

De regelgeving voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), die zoals net bekend is gemaakt al vanaf 1-1-2020 geldt, staat het ontwerpen van interessante architectuur niet in de weg. Uit een onderzoek van BNA blijkt dat veel architecten nog onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden met BENG. Het is van belang dat architecten gaan aanhaken. Want creatief omgaan met de omstandigheden, maar toch een energie-efficiënt gebouw ontwerpen, wordt de nieuwe uitdaging, zo concludeert de whitepaper.

BENG-waaier met aanbevelingen

Vanaf de start van een ontwerpproces is het nodig na te denken over welke maatregelen nodig zijn om aan de BENG-eisen te voldoen. Compact bouwen draagt hieraan bij, maar ook slim oriënteren en aandacht voor details evenals de installatiekeuze. Kiezen voor een systeem op basis van een hernieuwbare bron brengt BENG ook dichterbij. Om architecten te helpen stelde DGMR in samenwerking met TU Delft naast de whitepaper een BENG-waaier samen. Deze waaier geeft informatie over de drie BENG-indicatoren, een duidelijk overzicht van de voorlopige eisen en aanbevelingen voor verschillende ontwerpparameters.

 


 Download onze whitepaper   


 

De whitepaper is een weerslag van het afstudeeronderzoek van Hessel Ridder dat in opdracht van DGMR en TU Delft is uitgevoerd. Tijdens haar onderzoek zijn vijftien varianten op woongebouwen onder de loep genomen. Ze vormen de basis van een methode die inzicht geeft in de mogelijkheden bij het ontwerpen van een BENG-gebouw.

 

Gerelateerde informatie

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan - DGMR

Gertjan Verbaan

Adviseur bouwfysica

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.