DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Grootscheepse renovatie a.s.r. succesvol afgerond

Grootscheepse renovatie a.s.r. succesvol afgerond

Vanaf woensdag 29 juni jl. heeft a.s.r het meest duurzame gerenoveerde kantoorpand van Nederland. DGMR is vanaf het prille begin hiervan betrokken geweest.

BREEAM Excellent voor a.s.r. | DGMR

Vanaf woensdag 29 juni jl. heeft a.s.r het meest duurzame gerenoveerde kantoorpand van Nederland. DGMR is vanaf het prille begin hiervan betrokken geweest en trots op de bijdrage die we hieraan hebben mogen leveren waaronder het behalen van BREEAM Excellent.

Afgelopen woensdag werd het compleet vernieuwde a.s.r.-kantoor in Utrecht officieel geopend door minister Dijselbloem. Vijf jaar is er gewerkt om het weinige daglicht en het gesloten uiterlijk te verbouwen tot een duurzaam, energiezuinig, licht en transparant gebouw. DGMR stond aan de basis van de uiteindelijk gekozen oplossingen, zoals de karakteristieke gevel en de gerealiseerde vides in hart van de kantoorvloeren. Met behulp van het advies- en rekenwerk van DGMR is onderzocht welke afmetingen en precieze plek de verdiepingsvloeren van de gebouwvleugels ingezaagd moesten worden om vides te creëren. Deze zorgen ervoor dat het daglicht zo diep mogelijk het gebouw in komt. 

Bekijk de film 'Levend kantoor' over a.s.r.

De volledig nieuwe gevel draagt daar ook aan bij en zorgt tegelijkertijd voor een comfortabel klimaat met goede ventilatie. De indeling van het gebouw is opnieuw ontworpen en de installaties zijn vervangen. Het brandveiligheidsconcept maakte een forse verhoging van de bezetting van het pand mogelijk, rekening houdend met de gewenste transparantie, vides en wintertuinen.

BREEAM Excellent

Tijdens het ontwerptraject onderzocht en begeleidde DGMR met a.s.r. en het team op welke wijze duurzaamheid in het plan verwerkt kon worden om BREEAM Excellent te behalen. Ook in de realisatie waren alle partijen erop gebrand om de duurzaamheidsambities te verzilveren. Nu het oplevercertificaat tijdens de opening is ontvangen, is het team trots op het meest duurzame gerenoveerde kantoorpand. De score van BREEAM Excellent was de kroon op het werk van DGMR en het gehele ontwerpteam. 

Bekijk de film 'Duurzaamheid bij a.s.r.'

Duurzaamheid zichtbaar

Na de verbouwing bespaart a.s.r. 56% energie, ruim 6 olympische zwembaden water en is 98% van het sloopafval hergebruikt. A.s.r. nam daarnaast ecologische maatregelen die de ambitie op duurzaamheid zichtbaar maken. Zo heeft de tuin insectenhotels en vleermuiskasten, zijn de gevels en daken groen en hangen er nestkasten. Ook de 1.200 zonnepanelen dragen bij. Meer verstopt zijn het composteren van afval, de bewaking van energie- en waterstromen en de gebruikte bouwmaterialen met lage emissies.

Uiteindelijk gaat een gebouw pas leven wanneer medewerkers daarin hun werk doen. De a.s.r.-medewerkers gaven aan dat ze in dit gerenoveerde kantoor plezierig werken. Al eerder bleek dat het gebouw het ziekteverzuim terugdringt en de productiviteit verhoogt. DGMR is blij met deze resultaten en ziet bevestigd dat mensen het beste tot hun recht komen in een veilige, gezonde en comfortabele omgeving. De ‘oude bunker’ is een pand van de toekomst geworden en een nieuw thuis voor a.s.r.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Antwan van Haaren, senior adviseur Duurzame leefomgeving, Mirjam Peters, adviseur Duurzame leefomgeving en BREEAM of Björn Peters, senior adviseur Brandveiligheid & Bouwtechnologie.

Officiële opening a.s.r. | DGMR

Gevel a.s.r.-kantoor | DGMR

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.