DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Padelbaan iets stiller dan tennisbaan

Padelbaan iets stiller dan tennisbaan

Is padel wat geluidsuitstraling betreft vergelijkbaar met tennis? Een belangrijke vraag nu Nederland padel aan het ontdekken is. Steeds meer tennisverenigingen onderzoeken de mogelijkheden om één of meer padelbanen te realiseren. Een uitspraak van de Raad van State gaf onlangs aan dat het geluid van padel heel erg lijkt op dat van tennis.

Padelbaan aanleggen. DGMR onderzoekt geluid.

Akoestische effecten

De Raad van State baseerde haar uitspraak tijdens de zitting op de toelichting van de gemeente die in het akoestisch onderzoek is uitgegaan van de maximale waarden die voor tennis gelden. Naar alle waarschijnlijkheid is uitgegaan van de kentallen voor tennis volgens de VDI-richtlijn 3770 ‘Emissionskennwerte von Schallquellen Sport- und Freizeitanlagen’ van september 2012, omdat voor padelbanen ‘geen betrouwbare gegevens’ bekend waren. DGMR verzamelde de eerste gegevens begin 2019. Voor de realisatie van een padelbaan onderzochten we de akoestische effecten op de omgeving. De vraag is nu of padel dezelfde geluidsuitstraling heeft als tennis. We legden onze bevindingen naast de genoemde VDI-richtlijn.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat een padelbaan een 2 dB lager bronvermogen kent dan een tennisbaan. Bij ruimtelijke plannen wordt veelal de maximale waarde van 93 dB(A) bronvermogen als worst case-uitgangspunt genomen, op basis van de VDI-richtlijn voor een tennisbaan. De VDI-richtlijn geeft ook aan dat dit kental zeker op korte afstand tot een overschatting van de geluidsimmissie kan leiden.

Wanneer een tennisbaan is bestemd, kan deze akoestisch gezien dus prima worden vervangen door een padelbaan. Het type geluid en het stemgeluid van de spelers kent een vergelijkbaar karakter. Wel moet bij padelbanen rekening worden gehouden met de positionering van de baan. Vanwege de richtingsafhankelijke uitstraling door de gesloten zij- en achterwanden. Omdat tennisverenigingen vaak de minst gebruikte banen vervangen, kan de hinderbeleving in de omgeving toenemen.

Padel

De sport padel lijkt op een mix van tennis en squash. Het speelveld is met 20 bij 10 meter iets kleiner dan een tennisbaan – 23,77 bij 8,23 meter voor enkelspel en 23,77 bij 10,97 meter voor dubbelspel. Bij padel vindt veelal dubbelspel plaats, wat het spel wat intensiever maakt. Bij tennis wordt vaak enkel gespeeld en kunnen de spelers ook nog buiten het speelveld retourneren. Bij padel is dat altijd binnen het speelveld vanwege de geplaatste schermen.

Onze adviseurs

Dennis Sanders, DGMR

Dennis Sanders

Adviseur akoestiek en geluid
Adriënne Maassen - DGMR

Adriënne Maassen

Adviseur milieu

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.