DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Duurzaam stadhuis Almelo scoort BREEAM ‘Excellent’

Duurzaam stadhuis Almelo scoort BREEAM 'Excellent'

de DGBC gaf onlangs het duurzaamheidscertificaat af voor het nieuw te bouwen stadhuis van Almelo…

gemeente Almelo

Op 11 maart 2013 gaf de Dutch Green Building Counsil (DGBC) het duurzaamheidscertificaat af voor het nieuw te bouwen stadhuis van Almelo. Eén van de belangrijkste speerpunten bij de ontwikkeling van dit nieuwe stadhuis was duurzaamheid. Om de duurzaamheid van het gebouw meetbaar te maken is het populaire duurzaamheidsmodel ‘BREEAM-NL’ gehanteerd. Dit wordt beheerd door de DGBC.

Onder leiding van ABC Management Groep en Valstar Simonis, als gecombineerd Expert, is het BREEAM-NL duurzaamheidstraject gevolgd. Het door Kraaijvanger ontworpen stadhuis behaalt hiermee de op één na hoogste score ‘Excellent’, waarmee het zich onderscheidt op het gebied van duurzaamheid, samen met slechts enkele andere gebouwen in Nederland.

DGMR heeft als adviseur bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid bijgedragen aan verschillende onderdelen van deze BREEAM-NL certificering, waaronder: energieprestatie, materiaalgebruik, herkomst van materialen, akoestiek, daglicht en geluiduitstraling naar de omgeving. De vorm en afmetingen maakten het gebouw bij uitstek geschikt voor een hoog niveau van daglichttoetreding voor een optimaal gezond binnenklimaat. De combinatie van het twee-toren-principe met tussenliggende atria draagt zorg voor een optimale inval van daglicht, waardoor zelfs de donkerste hoekjes in de torens tot het verleden tijd behoren.  Dit draagt ook bij aan een aanzienlijke energiebesparing voor verlichting, omdat – door de grote hoeveelheden daglicht – aanvullende kunstverlichting nauwelijks nodig is.

Daarnaast is het gebouw geheel voorzien van hoogwaardige drievoudige beglazing en is het zeer goed geïsoleerd. Het compacte gebouw maakt eveneens gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem, waardoor het een zeer laag energieverbruik heeft, zelfs ruim 35% onder de wettelijke eis. Het materiaalgebruik is geoptimaliseerd door toepassing van diverse maatregelen, waardoor de milieubelasting van de materialen van het totale gebouw 10% is verlaagd te opzichte van het oorspronkelijke ontwerp. Toepassing van een slimme vloer droeg hieraan bij: door de installatieleidingen en -kanalen hierin onder te brengen, kon het gebouw met 2,7 meter in hoogte worden verlaagd. En daarmee werd een besparing van materiaal voor de gevel en constructie gerealiseerd.

Brandveiligheid draagt bij aan duurzaamheid

De duurzaamheid van het gebouw werd geoptimaliseerd door toepassing van een sprinklerinstallatie in het gehele gebouw. Hiermee wordt het risico beperkt dat een eventuele brand een heel compartiment verwoest. Dit zijn slechts enkele van de vele principekeuzes en optimalisaties die in het gehele gebouw zijn doorgevoerd.
 
Al met al is het nieuwe stadhuis een ontwerp met mogelijkheden die integraal zijn benaderd en optimaal zijn benut door ABC Management Groep, Kraaijvanger, Aronsohn, Valstar Simonis en DGMR.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frank Jakobs of Rolf Drijfhout van DGMR in Drachten, telefoon: 088 346 75 00.
 
Voor meer informatie over het duurzaamheidcertificaat verwijzen wij u graag naar de projectpagina op de website van de DGBC.

Lees meer over onze BREEAM-activiteiten

gemeente Almelo

gemeente Almelo

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.