Groots(t)e fietsenstalling in Utrecht

maandag, 07 augustus 2017

Vandaag is de ondergrondse fietsenstalling aan de Centrumzijde van het Centraal Station in Utrecht in gebruik genomen. DGMR adviseerde over duurzaamheid, akoestiek, brandveiligheid en windhinder. 

Op dit moment is de Stationspleinstalling de grootste van Nederland. Zesduizend reizigers kunnen nu hun fiets (brand)veilig stallen. Dit aantal loopt op tot 12.500 als de door Ector Hoogstad Architecten ontworpen fietsenstalling klaar is. Vanaf dat moment heeft Utrecht de grootste stalling van de wereld. 

Stationsgebied

De fietsenstalling is onderdeel van een groot project van de gemeente Utrecht, de NS en ProRail om het stationsgebied aan te passen. Duurzaamheid, akoestiek en brandveiligheid zijn drie thema's die DGMR aanpakte voor de gedeeltelijk in gebruik genomen stalling én voor de nog te realiseren overkapping. Dit hoge, transparante dak is niet alleen een markering maar verhoogt ook de verblijfskwaliteit. DGMR deed een windhinderstudie voor een beter (wind-)klimaat voor de (fietsende) reizigers.

In Den Haag wordt ook aan een ondergrondse fietsenstalling gewerkt. Deze gaat begin volgend jaar open en heeft een capaciteit van zo'n 8.500 fietsen.

 

 

Grootste fietsenstalling Utrecht | DGMR