MEC Assen, geïnspireerd op de natuur

Het Milieu Educatie Centrum (MEC) ligt aan de rand van het landschapspark in Assen, geïntegreerd in de natuurlijke omgeving. De opgave was een zichtbaar duurzaam gebouw te creëren, waarin naast het MEC ook ook de afdeling Groenbeheer van de gemeente een plek zou vinden. De duurzaamheidsadviezen die DGMR gaf, leidden tot een gebouw dat is gebaseerd op termietenheuvels.

Meerwaarde
DGMR zag direct de (duurzame) meerwaarde van de samenvoeging van milieu-educatie en de wijkpost. Door het snoeiafval van de wijkpost te gebruiken als brandstof voor het MEC kan het gebouw CO2 neutraal worden verwarmd. Daarmee is duurzaamheid meteen zichtbaar gemaakt voor medewerkers en bezoekers.

Elementen
Aan de ontwerpers van het gebouw, 24H>architecture, gaf DGMR een aantal duurzaamheidsadviezen die vooral bouwfysisch van karakter waren. Kort samengevat luidde deze: maak gebruik van de oplossingen die de natuur aanreikt in de vorm van de elementen aarde, wind, zon en vuur. De architecht pakte ze letterlijk op als basis voor het ontwerp.

Aarde

  • Door het gebouw deels met aarde te bedekken, past het mooi in het glooiende landschap. Dit isoleert het gebouw extra en dempt de invloed van de warme of koude buitentemperatuur.
  • De bodemtemperatuur, die op één meter constant 10 à 11 graden is, is prima bruikbaar om het gebouw in de zomer koel te houden.


Wind

  • De lucht wordt niet rechtstreeks in de ruimte geblazen, maar volgens het principe van de termietenheuvel via kanalen onder de vloer aangevoerd. Vloerverwarming brengt de verse lucht op temperatuur.
  • Door net als bij een termietenheuvel een schoorsteen te maken, zuigt natuurlijke trek de ventilatielucht uit het gebouw. Wat ventilatie-energie bespaart.


Zon

  • Aan de oostkant komt het gebouw uit het landschap, zodat het 's ochtends wordt opgewarmd. Een overstek moet voorkomen dat het 's zomers binnen te heet wordt.
  • Als de zon op de schoorsteen schijnt, dan vergroot dit de trek.


Vuur

  • In het gebouw zijn twee ruimtes voor het snoeiafval. Eén voor het drogen van de snippers en één waar de voorraad snippers automatisch naar de CV wordt gebracht.
  • Het benutten van een hoeveelheid snippers als brandstof maakt het verbruik van (een hoeveelheid) energie heel zichtbaar.


Termietenheuvel
DGMR gebruikte de natuur als inspiratiebron. Termieten maken in de steppe een bouwwerk dat de hitte van de dag en de koude van de nacht uitvlakt. In de kern van de termietenheuvel is de temperatuur constant 24oC, een ideale temperatuur om de schimmels te kweken die termieten eten. Via kanaaltjes die een paar meter door de grond gaan, krijgt het bouwwerk verse lucht. En de hoge constructie werkt als een schoorsteen die alle lucht aanzuigt.

De zonneschoorsteen in het ontwerp doet meteen dienst als uitkijktoren. Uiteraard is het MEC opgebouwd uit natuurlijke materialen; zowel de constructie als de afwerking bestaat voornamelijk uit hout.

Gouden Kikker Award
Duurzaamheidscentrum Assen is door de jury van de Gouden Kikker Award 2015 als één van de vier beste inzendingen genomineerd. 

 

MECC Assen | DGMR
MEC Assen, schoorsteen
MEC Assen, gebouw