Paleis het Loo ondergronds

donderdag, 09 maart 2017

DGMR is ingeschakeld voor de grootscheepse renovatie en uitbreiding van Paleis Het Loo die op 7 maart bekend gemaakt werd. 

Het winnende ontwerp van KAAN Architecten is geïnspireerd op de plattegrond en maatvoering van het Corps de Logis van Paleis Het Loo. Een opvallend onderdeel is de ondergrondse uitbreiding van meer dan 5.000 m2. Binnen het team van Valstar Simonis en Bartels adviseert DGMR over bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid, beveiliging, logistieke stromen en de bouwkundige bouwplantoets.

Balans in daglicht

Belangrijk element in het ontwerp is het glazen dak van de ondergrondse uitbreiding. Dit zorgt voor daglicht in de Grand Foyer en biedt tegelijkertijd een oriëntatie op het voormalige jachtpaleis. Voor de juiste balans tussen daglichttoetreding en het voorkomen van lichtschade aan kunst voerde DGMR daglichtsimulaties uit. Daarnaast is ook akoestiek een belangrijk thema om van de ondergrondse uitbreiding een aangename beleving te maken.

Routing van publiek

De ondergrondse uitbreiding zorgt samen met de aanpassing van de westvleugel tot Juniorpaleis en de creatie van het Huis van Oranje in de oostvleugel voor behoorlijke toename van bezoekersaantallen. Om zeker te zijn dat het gebouw, de inrichting en de routing het grote publiek aankan, maakt DGMR simulaties van de logistieke stromen voor een zo efficiënt mogelijk ontwerp.

Monumentale gebouwdelen

Bij musea is aandacht voor de tegenstrijdigheid van snelle ontruiming in geval van brand, en beveiliging voor gecontroleerd naar buiten gaan van belang. Omdat DGMR voor beide onderdelen adviseert, kunnen ze perfect op elkaar afgestemd worden. Daarnaast speelt de brandveiligheid in de monumentale gebouwdelen van het paleis. Een watermistinstallatie vraagt weinig aanpassingen en beperkt de brandschade aan de inrichting en kunst.

Het gerenoveerde en vernieuwde Museum Paleis Het Loo zal worden geopend in 2021.

Paleis Het Loo, Bassecour | DGMR
Paleis Het Loo, Huis van Oranje | DGMR
Paleis Het Loo, Grand Foyer | DGMR