DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Sprinklers boven een verlaagd plafond

Sprinklers boven een verlaagd plafond

In veel gebouwen wordt in het kader van gelijkwaardigheid of om schade bij brand te beperken een sprinklerinstallatie aangebracht. Een al jaren bij (bijna) elk project terugkerende vraag: “Moeten er ook sprinklers aangebracht worden boven verlaagde plafonds?” Het antwoord op deze vraag lijkt simpel, maar behelst meer dan een simpel ‘ja’ of ‘nee’. In dit artikel wordt nader ingegaan op dit vraagstuk.

Niveau sprinklers in hoge atria onvoldoende

Ontwerp, bouw, gebruik

Johan Hoogeweg: Zodra binnen het ontwerpproces het woord ‘sprinkler’ valt, start vaak snel een discussie over de plaatsen waar sprinklers aangebracht dienen te worden. Het maakt niet uit welk sprinklervoorschrift je erbij pakt, alle voorschriften beginnen met de basisregel dat ‘alle ruimten voor-zien moeten worden van sprinklers’; dus ook de ruimten boven een plafond.

De vraag of sprinklers boven een verlaagd plafond achterwege mogen blijven, is een complexe vraag. Als we kijken naar de eisen die hierbij van toepassing zijn, dan moeten veel voorwaarden in acht genomen wor-den. Deze zijn niet alleen van toepassing tijdens het ontwerp en de bouw van een gebouw, maar ook in de gebruiksfase.

Een publicatie van Johan Hoogeweg en Auke van Dam

 

Download de publicatie ‘Sprinklers boven een verlaagd plafond’ (PDF, < 1 Mb)

Onze adviseurs

Johan Hoogeweg

Adviseur Brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!